Fixa värmen i en Volvo S40

Har en gammal extrabil, en Volvo S40 som inte gått så många mil med tanke på åldern. I vintras kom det knappt någon värme ur ventilationen och det gick knappt att köra den då. Mätte idag och max 21 grader kom ut med maximal värme på! Kylanläggningen fungerar dock fint, så på sommaren är det inga problem. Är själv ingen bilmekaniker, men efter läst lite på Internet och tittat på filmer på Youtube, så började jag idag att meka själv.

Ut med all gammal kylarvätska som var rostbrun, den var blå en gång i tiden… Hällde sedan i 1 liter Mac A-25 och resten vatten och körde sedan bilen tills motorn var varm. Tömde ut skiten igen. Lossade sedan på högra slangen (se bild) till kupéns värmepaket och sprutade in lite Mac A-25. Sprutade sedan med vattenslangen ett tag så värmepaketet spolades i omvänd riktning.
Sedan vara det bara att spola och fylla systemet ett antal gånger med vatten och tömma det. När vattnet såg rent ut fyllde jag på med ny fräsch kylarvätska och destillerat vatten.

Efter detta arbete så kommer det nu ut 55 grader i ventilen inne i bilen! Det är skönt att ha en fungerande extrabil när man bor så här!

4 svar

  1. Jonas skriver:

    Bra jobbat och skönt när det lyckas:-)

    • Pastis skriver:

      Tack, det gick över förväntan! Men vilken tid det tog, fick ju vänta på att temperaturen skulle sjunka på vattnet varje gång det skulle tappas ur… Det tog halva dagen men det blev bra!

      Körde bilen igår morse när det var kallt och bilen blev varm i kupén ganska snabbt! 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *