Om Pastis

Uppe på Gruvhammaren

Jag heter Per Bjälevik men kallas för Pastis i vissa sammanhang. Bor i norra dalafjällen i Ollarsliden som ligger vid Grövelsjön / Storsätern efter arbetat med IT under många år i Stockholmstrakten. Arbetar mest/helst med Unix/Linux-servrar men även med Windows. Specialområden är nätverk, serverdrift och utveckling i miljöer som behöver hög prestanda och driftsäkerhet. Förutom konsultuppdrag inom IT, har jag arbetat som journalist och ägt och drivit motorsportsajten Forza Motorsport (www.forza-motorsport.se) som under många år hade Sveriges bästa bevakning av bland annat motorsportens kungaklass Formel 1. Var även under några år redaktör för TV-sändningarna. Numera har dock mitt intresse för Formel 1 falnat och Forza Motorsport uppdateras inte längre med nyheter och artiklar.

På min lediga tid försöker jag cykla och åka längdskidor som mycket jag bara kan. Tycker också om att vandra och vara ute och fixa med ved, snickra och liknande saker. Sedan tycker jag om att laga och äta god mat och dricker ibland ett glas vin till maten. På kvällarna ser jag gärna på streaming med bra filmer och TV-serier.

Min e-postadress är: per.bjalevik@tauzero.se

17 svar

 1. Catharina Lihnell skriver:

  Hej! Kul med en blogg från Grövelsjöfjällen, mitt ”andra hem”! Hittade den först idag, men nu kommer jag att kolla oftare.
  /Catharina i Sågbäcken/

 2. Jonas Brandt skriver:

  Stort tack för både blogg och väderrapporter…och kameran.
  Nästan så man kan se våra hus..
  Syns nog i spåren på MTB eller skidor
  //Vi mitt emot affären

  • Pastis skriver:

   Tackar! Aha, såg att ni var en aktiv familj. Trevligt! Hoppas vi syns i sommar när vi kommer farande på våra cyklar!

 3. Peter Lillåhls skriver:

  Hej Per,
  hoppas du har det bra! Jag och min syster Monica sitter
  och skriver kort till de som visat sitt deltagande vid vår
  mammas bortgång. Så detta är ett tack till dig och samtidigt
  vill jag få Jörgen o Sveas nuvarande adress för att kunna skicka
  ett tack.
  Allra bästa hälsningar från fd Wesslestigsgrannar// Peter

 4. Fredrik skriver:

  Hej!

  Satt och letade lite ang Grövelsjön väder och hamnade här. Trevlig blogg för övrigt. Verkar som vi har gemensamma intressen.

  På midsommardagen bär det av mot Grövelsjön. Fyra dagar med träning & vandring. Ligger det mycket snö kvar på topparna fortfarande? Storvätteshågna, Gröthogna etc?

  Från min tur 2009

  • Pastis skriver:

   Hej! Toppar och raviner har en del snö kvar, men annars är det för det mesta bart. Saknar dock lite värme, men den kommer väl snart…

 5. johnny skriver:

  Kul att hitta fler cyklister i Grövelsjötrakterna.
  Brukar tillbringa jul och påsk samt en eller ett par sommarveckor på grövelsjögården, ser fram emot att eventuellt få ett par tips på lämpliga cykelturer runt Grövelsjön till sommaren.
  Har tidigare kört några turer på svenska sida, silverfallet samt ett otal turer upp på Storvättershogna.
  Vet du om det är tillåtet att cykla stigen på Norska sidan mot Sylen?

  Mvh Johnny

 6. johnny skriver:

  misstänkte nästan det, antar att det finns en massa fina turer på svenska sidan 🙂
  har tänkt att köra turen till Rogen kommande sommar

  • Pastis skriver:

   Mot Rogen, kanske lite stenigt för en oteknisk gubbe som mig! 😉 Tyvärr är svenska sidan stenigare än den norska, men där är det istället cykelförbud. Dock finns det lite möjligheter till norska stigar runt omkring Kåtorna, för där finns det ett litet område som inte tillhör Femundsmarka nationalpark.

 7. Björn Larsson skriver:

  Hej Pastis!
  Kom hem från Grövelsjön igår. Sov i husbil på en bekants tomt några hus ovan dig. Aldrig tidigare varit i Grövelsjön. Fantastisk fin trakt.
  Tyvärr var/är jag lite risig i halsen så mountainbike turen blev inte så lång som jag hade tänkt mig. Körde först upp o kikade på Fjällstation och Sjöstugan…blev riktigt svettig bara av den biten. Fortsatt sedan till Elgå och samma väg åter. Stannade uppe vid lappkåtan och njöt av det fina vädret och utsikten. Om inte väderprognosen för idag varit så dålig hade jag stannat kvar och vandrat några timmar. Men det blev hemfärd istället.
  Men det kommer att bli fler besök framöver.

 8. Matias skriver:

  Hej Per!
  Varför kallas du för Pastis? Bidrag till väderstationen är på g 🙂

  • Pastis skriver:

   Hej, tack! En gång i tiden hade vi ett BBS-forum om motorsport och formel 1. Började som pastamannen men alla kallade mig pastis och på den vägen är det.

 9. Magnus skriver:

  Hej. Vi åkte förbi ditt hus på ollarsliden idag. Det var kul att se din snödjupsmätare i verkligheten. Den tittar jag ofta på och är bra att ha så vi håller koll på om det behövs plogas osv. Vi är här uppe i Grövelsjön denna veckan och jobbar lite med våra stugor. Det är min bror och jag som äger Grövelbo som ligger på vägen upp till Huskläppen. Mvh från två smålänningar Magnus och Henrik Karlsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *