Nya rejäla fågelautomater

Inga ekorrar kommer åt nötterna…

Vi har mycket fåglar här vid våra fågelautomater och matar dem varje år från oktober till maj, se artlista längre ner. Det går väl åt cirka 10 stycken 20 kilos säckar med solrosfrö och ibland kan vi lyxa till det för de små liven med någon säck hampfrö. Vidare går det åt cirka 20-30 kg jordnötter och sedan några kilo späck till våra hackspettar, lavskrikor och nötskrikor. Det är med andra ord ingen billig hobby utan den kostar många tusenlappar per år. Men man har ju inget val, man skulle inte vilja vara utan dem!

Ett problem är att vi fått för många ekorrar och de sprätter och gnager sönder alla behållare för jordnötter och fågelfrö. Fick ett tips och har nu investerat i rejäla burar som inte ens ekorrar ska kunna komma in i eller gnaga sönder. Men blödig som man är tyckte jag synd om dem så jag köpte ett speciellt matarhus byggt för ekorrar och satt upp den en bit ifrån fågelmaten. Se videofilmen här till höger! Nu hoppas jag att alla, både fåglar och ekorrar ska bli nöjda…

Dagliga vinterfåglar: Talgoxe, blåmes, talltita, entita, svartmes, domherre, nötväcka, större hackspett, gråspett, nötskrika, lavskrika och skata.

Oregelbundna vinterfåglar beroende på säsong: Bofink, bergfink, grönfink, grönsiska, gråsiska, mindre korsnäbb, större korsnäbb, koltrast, mindre hackspett, vitryggig hackspett, tretåig hackspett, ringduva, kråka, korp, hökuggla, sparvuggla, duvhök, sparvhök samt någon falk som jag inte hunnit artbestämma.

Sedan hälsar harar, rävar, mårdar och rådjur på hos oss på kvällar och nätter.

Även fröautomaten skyddad…

Två stora tallbollar inpressade…

3 svar

 1. Berit Danielsson skriver:

  Hej! Tack för alla fina bilder på din hemsida. Vi har varit uppe i Grövelsjön på sem. o bl.a. plockat lingon o fjällvandrat många år och då har vi bott hos Anders vid Västerbäcken, bra stugor och trevlig hyresvärd. Idag var det en riktigt fiffig uppsättning av ”fågelburar” var kan man köpa såna? Det ser ut o fungera jättebra så att även skator o kråkor inte kommer åt småfåglarnas mat.
  Ser fint ut med snö uppe hos er, här har det regnat hela natten o hela dan ca. 50 mm har vi fått.
  Vi bor i Jönåker som ligger 2 mil utanför Nyköping.
  Mvh Berit o Åke Danielsson.

  • Pastis skriver:

   Hej och tack! Jag köpte dem på http://www.vivara.se/ Det är dyra fågelautomater, men det blir förhoppningsvis mindre ”spill”, så kanske tjänar man in det under årens lopp. Frö och nötter också är dyra nu för tiden, och ekorrar och större fåglar sprätter ner väldans mycket på marken då de kommer åt. Ska bli intressant att se hur ”burarna” fungerar i praktiken.

 2. Göran Lindberg skriver:

  Såg bilderna på dina fågelautomater både för nötter och frö. Även vi här i Västsverige har problem med ”inkräktare”, i vårt fall med kråkor och kajor. Var kan man få tag på dessa automater?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *