Dator till väder och lite annat

HP ProDesk är en enklare/strömsnålare dator

UPPDATERING 2021-11-18

Nedanstående gäller inte länge då den gamla servern drog massor med ström. Har bytt ut den mot en simplare stationär dator. Dock är mjukvara och operativsystem i princip det samma som nedan!

Läs mer om den nya servern här!

 

 

GAMMALT HÄR NEDAN

Har varit krasslig några dagar och inte kunnat cykla eller åkt skidor. I stället har jag bytt dator som bland annat används till väderstationen plus lite annat. Den som är lite intresserad av teknik och datorer kanske vill veta lite mer?

Overkill för hemmabruk...

Overkill för hemmabruk…

Jag hade en Dell PowerEdge 2950 liggande oanvänd efter jag avvecklat mina servrar i Linköping och flyttat till Tyskland. Den gamla ”skräcken” jag tidigare hade till väderstationen fick åka till tippen för den kunde inte användas till något vettigt förutom enklare system med det effektiva operativsystemet Linux.

Den ”nya” datorn är en professionell rackserver som dock har många år på nacken men fullt fungerande med prestanda som räcker till mycket!  Lär ta många, många år innan man växer ur den i hemmamiljö… Hade dock inget 19″-rack här hemma, så jag fick ”bygga ihop” en enkel hylla av vad jag hade liggande och den sitter nu i ena hörnet inne i förrådet. Det är bara när det inträffar större problem eller vid stora förändringar som jag behöver stå/sitta i förrådet och arbeta med servern. Det mesta går utmärkt att styra från mitt kontor eller från någon annat plats på jorden med en enkel ssh-session.

För den intresserade ”nörden” kan följande berättas:

  • Server: Dell PowerEdge 2950 II med 2 stycken Quad-CPU:er (Xeon, E5420), 24 Gb RAM, Perc 6/i hårdvaru-RAID, 6 stycken SATA-diskar varav operativsystemet ligger på 2 speglade med RAID 1 samt 4 diskar med RAID 5 för arbeten och annat.
  • NAS-diskar: Extern låda med 5 stycken SATA-diskar RAID 6 (mjukvaru-RAID med mdadm), för multimedia som bilder, filmer, musik och annat.
  • Operativsystem: Linux, Debian 64-bitars (version 10.1.0 när detta skrevs). Till det, Apache2, MySQL, php (AMP) som blir (LAMP) tillsammans med Linux. Sajterna är mest programmerade i php men också bash, python och perl används.
  • UPS: APC Smart-UPS 1000VA SUA1000I och APC Smart-UPS 1500VA SUA1500I, som ger ström vid strömavbrott och skyddar mot ”nätspikar”. Klarar ett strömavbrott på cirka 45 minuter innan batteriet tar slut. Anslutna via USB och styrs av mjukvaran NUT (Network UPS Tools).

8 svar

  1. Jonas skriver:

    Kul att läsa om detta också. Hade ett par såna i mina projekt och med ungefär samma ”montering”. Enda problemet var väl att de lät som mindre flygplan med alla fläktar när vi körde 100% last. Krya på dig

  2. Loranga skriver:

    Har du provat att utveckla i Golang? Känns som tiden gått framåt jämfört med LAMP. ????

    • Pastis skriver:

      Tjenare Loranga! 🙂
      Nu kallar jag mig inte länge för utvecklare, så Golang får nog vänta tills jag måste använda det. Hänger med på en del nyheter, men använder mest det jag är van vid. Vad gör du nu för tiden, du som är ”ung”?

  3. Chevan skriver:

    Hörrödu, kan du förklara vad alla tre temperaturer i datorförrådet betyder.

    • Pastis skriver:

      Hej Chevan! Är det för analysen på podden? 😉 Den första är varmförrådet där servern/konsolen finns. Har sedan skaffat några smarta Shelly H&T givare ( https://shelly.cloud ). Så andra tempen visar kök/storstuga värmekälla=kamin och den sista temperaturen i ett av sovrummen.

  4. Loranga skriver:

    Tjena Pastamannen! ???? Jag har hemkontor i Ludvika, samt jobbar i Stockholm en vecka i månaden. Ett projekt som huvudsakligen skrivs i Python, där jag ansvarar för verksamhetsstöd. Skulle gärna vilja använda Golang på mitt spel jag håller på med. Är du bra på databaser?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *