Inget vidare med bältros

Sista dagarna på min semester så började det svida och klia på kroppen. Några dagar senare kom blåsorna och då var det bara att inse att man fått bältros! När jag i min ungdom hade vattenkoppor drog sig sedan viruset tillbaka och har legat latent i kroppen. Av okänd anledning har det aktiverats och det är då man får bältros. Cirka 20-25 procent får det när man är i 50-års åldern.

Verkligen plågsamt, inte minst att köra över 70 mil i bil med blåsor på rygg och bröst. Man är så känslig att inte ens en T-shirt kan ligga an mot kroppen utan smärta.

Den som inte har haft vattenkoppor bör hålla sig undan för jag kan smitta någon med just vattenkoppor. Däremot smittar inte bältros till den som redan haft vattenkoppor.

3 svar

 1. avatar Mats Nises skriver:

  Hej Per!
  Har själv haft bältros så jag vet hur det känns. Man bör söka läkare inom 72 timmar för att undvika komplikationer. I Danmark kallas det för ”helveteseld”.
  Hälsningar
  Mats

 2. avatar Pastis skriver:

  Hej Mats! Har fått medicinen Aciklovir för det.

 3. Hej! Har läst en del i din blogg. Den är jättebra. För några år sedan hade jag också bältros. Kommer ihåg hur ont det gjorde. Nog något av det värsta jag har haft faktiskt. HJoppas att man får se dig börja skriva igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *