Nu har vi passerat 2 meter nysnö

2.5 cm till, nu passerade vi 2 meter!

2.5 cm till, nu passerade vi 2 meter!

I dag snöar det lätt igen och prognosen är mera snö de kommande dagarna. Ute vid snöplankan hade det kommit 2.5 cm nysnö sedan senaste mätningen i morse och vi har därmed passerat 2 meter nysnö denna säsong.

Vid snöpinnen är snödjupet just nu 78 cm så snart kanske vi passerar skamgränsen 80 cm. Har vi inte kommit upp till över 80 cm, är det en ”dålig” vinter här uppe.

Själv har jag varit med om nästan 1.5 meter snö och över 4 meter nysnö sedan jag flyttade hit, men det är några år sedan nu.

78 cm vid snöpinnen

78 cm vid snöpinnen

Börjar bli högt att skotta vid garageinfarten

Börjar bli högt att skotta vid garageinfarten

4 svar

 1. avatar Thomas skriver:

  1,5 meter snö? Vilket år var det? Så bra snöförhållanden som det var under nyår var det länge sedan jag upplevt i trakten. Grövelsjöfjällen är ett område som får relativt lite nederbörd beroende på läget som från väster är skyddat av norska fjällkedjan. Från SV. får Gördalen och området runt Fulufjället det mesta. När lågtrycken kommer från NV snor bruksvallarna och trakterna runt sylarna det mesta. Fördelen med Grövelsjöfjällen är att området likväl som det är skyddat från mycket nederbörd är att det ofta får skydd när milda vindar blåser in samt att det ligger skapligt högt. Mycket småskvättar som får ligga kvar är i alla fall bättre än massor av regn.
  Jag har då aldrig varit med om ett riktigt snöfall i Grövelsjön. Då menar jag 30-50cm.

  Hur som gör du ett fantastiskt jobb med dina mätningar.

  • avatar Pastis skriver:

   Hej! Det var tidigare på 2000-talet innan jag körde igång min väderstation som det var nästan 1.5 meter snö. Det var i alla fall över 140 cm kommer jag ihåg. Men 2008 mätte jag i alla fall 118 cm snö i april.

   De riktiga snöovädren ska komma från öster. Om ett lågtryckscentrum ligger i Mälardalen får vi en vädersnurra som drar in fuktig luft från Östersjön och då kan vi få rejält med snö här uppe. Men det var ett tag sedan det kom flera decimeter på ett dygn.

 2. avatar Richard skriver:

  Kommer upp för vanliga skidveckan vecka 6. Jag läser din blogg och väderdata året om, men mest på vintern. Det ser vekligen lovande ut inför vecka 6. Hoppas milda vindar håller sig borta så att snön ligger kvar på granarna.

  Jag brukar skida förbi din väderstation på väg mot Olån, det är kul att se var mätningen görs.

  • avatar Pastis skriver:

   Hej! Du lär i alla fall ha snö vecka 6. 🙂 Just nu känns det som det snöar varje dag och jag får inte göra annat än att skotta och hålla gårdsplanen ren från snön. Har inte varit ute än, men genom fönstret ser det ut som om det har kommit ytterligare 6-8 cm… och vi bör vara över 90 cm nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *