Första cykelturen med radar

Det finns delade meningar om detta ämne, men jag bestämde mig för att inhandla en radar av märket Garmin Varia RTL515 för att känna mig säkrare på cykeln. Den fungerar både som en bakljuslampa och radar. Radarn varnar mig via cykeldatorn med ljud och ljussignaler när fordon närmar sig bakifrån och på så sätt blir man aldrig överraskad av en bil/motorcykel.

Speciellt när det blåser motvind och fartvinden är högre så hör man ibland inte bilarna förrän i sista stund och det känns inte alls bra. Inte minst när de passerar nära, minst 1.5 meters avstånd ska man hålla! Och elbilar hörs ännu mindre och de lär väl öka i antal! Nu varnar radarn för bilar redan när de är 140 meter bort och piper och ändrar till rött (bild 4) på cykeldatorn så man hinner åka åt sidan och vara beredd. Upp till åtta bilar syns på cykeldatorn som små vita punkter som rör sig och man ser hur de närmar sig. Bakljuslampan kan ställas in på ett flertal sätt, jag kommer nog nog mest att ha den i ”klungläge” då lampan lyser med svagare fast sken och bara blinkar när ett fordon närmar sig. Har allmänt lite svårt för blinkande cykellampor och tycker de är störiga…

Det finns en del som hävdar att man tappar sitt naturliga beteende med radarn och att man kan lyssna och vrida på huvudet och få samma funktion. Men tyvärr så är det ett flertal cyklister (även proffs) som blivit påkörda de senaste åren under träningsrundor och en del har avlidit av skadorna. Jag har också haft en del egna upplevelser, inte minst under mina ”träningsresor”. Allt fler tränar nu med radar på landsvägen och jag värderar också livet för mig och mitt cykelsällskap så högt att jag kostat på mig denna ”pryl” som kostar en hel del.

Första cykelturen gick som förväntat och jag kommer att uppskatta denna pryl och alltid ha med den på landsvägen. Det enda negativa är fästena som följer med radarn. De är bara till för sadelstolpen och har man sadelväska så blir det lite knepigare med plats. Men är man lite händig så fixar man till ett eget fäste av ett bältesclips i metall och det var det första jag gjorde när jag beställde radarn… 😉 Det är sedan lätt att flytta mellan cyklarna och mina Topeak sadelväskor! Radarn fungerar på båda mina cykeldatorer som är av äldre datum, Garmin Edge 520 och 810 men även på andra märken som Wahoo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *