Längdskidor med varierade spårkvalitet

Veckans oväder och mildväder har tagit hårt på snö och skidspår. Både hårda vindar och plusgrader har sopat bort snön på utsatta platser. Men jag tog mig en skidtur idag för att kolla läget och det var både bra och dåliga nyheter. Började från Storsätra och åkte rakt upp till Lappvallsleden och sedan till Lövåsen. Det var inte så trevligt på långa sträckor och mycket is och eländiga spår. Ibland dock riktigt åkbart. Vände sedan tillbaka och åkte ner till korset söder om Grövelfjäll och sedan ledningsgatan mot Västerbäcken.

Där träffade jag på Anders från Västerbäcken som kom på skotern med spårkälken efter sig. Han hade dragit ihop snö och gjort ett skidspår som var riktigt bra på långa sträckor! Med tanke på snöbristen så är det viktigt att bara göra ett spår och istället samla ihop snön bredvid spåren och koncentrera det till ett skidspår. Åkte sedan efter Grövlan upp till Grövelsjön i väldigt bra spår med tanke på bristen på snö. Gick väldigt bra att åka där, även om det var mjukt för stavarna, men det får man ta! Tack Anders, det kändes bra efter ”ditt” spår!

6 Responses

 1. Ingemar Nyman skriver:

  Spårade själv med skidor på Floåsenvägen idag relativ ok

  • Peter Björklund skriver:

   Hej – jag var också ute och åkte samma sträcka idag – klart varierat snödjup, lite oroligt i utförsbackarna – inget fel på glidet! Jag har varit här sedan 1967 och firat jul/nyår och kan inte påminna mig en jul med så lite snö – stämmer det med dina noteringar?

 2. Pastis skriver:

  Hej på er! Jag minns två gånger under 2000-talet då det varit kris innan jul. Ett år var det bara blankis och så började det vräka ner snö på annandagen. Ett annat år kom snön rejält i mellandagarna.

  • Henrik Persson skriver:

   Vad har du haft som mest? Snödjup vid Jul och hela vintern.

   • Pastis skriver:

    Sedan jag började mäta på allvar 2007 har vi som mest haft 121 cm under säsongen, det var 2018. Medelvärdet på max är 94 cm. Under december är motsvarande siffror 95 cm, respektive 55 cm.

    Personligen kommer jag ihåg det var över 140 cm, när jag var yngre och ”bara” hade fritidshus här.

 3. Anders Persson skriver:

  1996 var det knappt någon snö till jul. Ett sorts snötäcke byggdes upp av rimfrost och lite snö. Vi lyckades ploga ihop rimfrosten till ett skidspår Lövåsen-Lappvallen-ner över myrarna till Storsätras 2,5 kilometer-ner i kraftledningen-över Storflon och längs ån till Sjöstugan. Sedan kom ingen snö förrän i februari. Vatten och avloppsledningar frös. Marken frös och grundvattnet letade sig upp på nya ställen där det inte varit vatten tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *