Leta MTB-spår del 2

Förra helgen och idag har jag letat efter nya cykelvägar. Eftersom jag hittat en bra stig mellan Nybo och Guttan som fortsätter ned till Vassbo, ville jag försöka hitta en led vidare söderut mot Skärvagan eller västerut mot Norge så man slipper så mycket asfalt som möjligt. OBS! Det är tre spår på denna sida med bilder från lördagen, söndagen och dagens runda!

Lördag 14/7: Åkte bil till Guttustugan och cyklade därifrån förbi Stupsjön och fortsatte grusvägen så långt söderut det går. Därifrån går en stig som är klart cykelbar, några våta partier finns och på slutet är det väldigt vått och man får vika av och gå och följa blåa plastband på tallarna till man är ute på en fin grusväg igen. Promenaden är cirka 300 meter, men då är man alltså ute på grusvägar som har förbindelse med Skärvagan det finns många möjligheter! Jag vände dock tillbaka samma väg!

Ni kan föra musen över höjdkurvan här nedan och se på nedanstående karta var man befinner sig eller tvärtom.

GPS-fakta: 14.83 km, 232 meters höjdstigning. [ GPX-fil ]

Guttustugan

Inne i Guttustugan

Grusväg...

Lite stök i cirka 50 meter...

Annars superfin stig!

På väg tillbaka mot Stupsjön

Söndag 15/7: Tog jag bilen till Skärvagsjön och cyklade sedan till förbi Garnsjön och upp till där jag kom fram på lördagen för att se ur vägen var dit. Det var rena grusvägsrally på den avstängda vägen. Det finns en vägbom när man svänger in på ”Garnsjövägen” men det är bara att cykla förbi den. Det finns en fin rastplats precis före man åker över ån Skärvagan. I stället för den blöta myren, så åk några hundra meter till på grusvägen tills man ser blå plastband i tallarna. Där får man leda cykel och följa de blå banden tills man kommer ut på den riktiga stigen igen och man kan cykla igen.

GPS-fakta: 26.19 km, 259 meters höjdstigning. [ GPX-fil ]

Åk förbi vägbommen mot Garnsjön

Skön rastplats

Bro över ån Skärvagan

Skylt vid bron

Stig mot Stupsjön

Fast blöt myr några hundra meter

Finns dock mindre blött alternativ

Följ istället blåa plastband...

Torsdag 19/7: Idag cyklade jag direkt från Ollarsliden via gamla Norgevägen in i Norge och passerade Kåtorna och ned till Röstvollen. Där tog jag grusvägen söderut på Femundsenden och vek av till vänster mot Gunnarsjösetra och åkte därmed en bit av Femundrittet i motsatt riktning. Fortsatte sedan norska grusvägar som går alldeles intill riksgränsen mot Sverige. Där fick jag gå cirka 350 meter i skogen innan jag kom på en timmerväg i Sverige. Gränsstängslet fick jag krypa under och sedan lyfta över cykeln.

Nu var jag åter nära de tidigare grusvägarna från söndagen och strax var jag framme där jag hade vänt. Nu hade jag ett val, antingen ta stigen norrut mot Stupsjön och ha möjligheten att antingen komma ut i Nybo eller Vassbo, eller fortsätta söderut och komma ut på vägen mot Skärvagsjön. Jag valde det senare alternativet eftersom det regnat en del och jag vill inte blöta ner mina dyra cykelskor, då jag inte hade några skydd på dem. Väl ute på Gröveldalsvägen cyklade jag norrut mot hemmet och fikade vid slogboden före Gröveldalsvallen. Kort därefter kom en rejäl regnskur och när jag cyklat cirka 83 km vid Floåsen fick jag skjuts i bil den sista milen, då jag inte vill bli genomkall och genomblöt när det bara är en vecka kvar tills man ska åka Femundrittet…

GPS-fakta: 93.58 km, 930 meters höjdstigning. [ GPX-fil ]

Sträckning: Ollarsliden, Kåtorna, Röstvollen, Gunnarsjösetra, Norska/Svenska gränsen, Skärvagsjön, Grövedalsvägen, Gröveldalsvallen, Floåsen, Sågliden, Storsätern, Ollarsliden

Fika vid slogboden nära Gröveldalsvallen

3 svar

  1. avatar johnny johansen skriver:

    D va mej en rejäl tur,du e ju fulltränad,kommer nog att gå lätt på lörd!

  2. avatar Ulrik Ragnarsson skriver:

    Det blev en lång runda men dock en runda. Jag cyklar mycket runt Idre och det är svårt att hitta lagom långa rundor. Idag tog jag bilen till Lillebo och körde Femundrittens norra del med min son Filip. Det var en trevlig tur. Jag får ta din nio mils runda på semestern om en vecka. Lycka till på Femundsritten. Tyvärr jobbar jag så jag kan inte utmana dig.

  3. avatar Pastis skriver:

    Hej på er! Fulltränad är jag verkligen inte, det tar några år till att gå från ”soffpotatis” till vältränad, men nog ska jag ta mig runt Femundrittet. Det enda som oroar mig är vädret, vore trist om det blev mycket regn…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *