Testkörning av första delen av Femundrittet

Den 28 juli 2012 går MTB-loppet Femundrittet i Drevsjö och eftersom jag är anmäld är jag sugen på att bekanta mig med delar av med den 8 mil långa banan. Idag tog jag bilen ned till Femundsenden där jag parkerade och cyklade sedan till Drevsjö för att sedan testköra den södra delen av banan som från Kvilten går uppför kalfjället mot loppets högsta punkt vid Luvhöa på dryga 1000 meter. Enligt min GPS var högsta punkten 1005 meter. Det var brant på sina ställen, ganska många småbackar på 9-10 procent, vissa med 12 och på slutet såg jag 14 procent på GPS:en alldeles innan man kom upp. Totalt steg det 580 höjdmeter på dagens vända. Mycket vackert och rekommenderar alla som har en mountainbike att testa att cykla här! Se bilder längre ned på sidan!

Tekniskt sett var denna del av Femundrittet mycket enkel med asfalt och mest fina grusvägar men på väg ner mot Lortsetra tog grusvägen slut och ett svårare parti på stig/traktorspår tog vid. Här får man se upp för elaka gropar och stora stenar för det kan lätt bli genomslagspunka här eller ännu värre en krasch då man lätt kan slå sig illa på stenarna. Den som är tekniskt och har mod kan tjäna mycket tid här. Vi amatörer får hålla tungan rätt i mun och hålla ett finger på bromsarna… Nu var det dessutom lite blöt, det är det kanske inte i slutet av juli. Stigen blir dock lättare och lättare att åka på, och till slut kommer man ner till Lortsetra där åter en fin grusväg går tillbaka mot Kvilten. Här nere finns det mycket myrar på höger sida om vägen. Väl nere vid Kvilten och riksväg 21 var det bara att trampa tillbaka till bilen vid Femundsenden.

Nästa gång tänkte jag provcykla den norra slingan som från Lillebo mest går på grusvägar/stigar och passerar Gunnarsjösetra och kommer ut norr om Sorksjön på vägen som går mellan Femundsenden och Elgå.

Ni kan föra musen över höjdkurvan här nedan och se på nedanstående karta var man befinner sig eller tvärtom.

GPS-fakta: 47.02 km, 580 meters höjdstigning. [ GPX-fil ]

Sträckning: Femundsenden mot Drevsjö, Kvilten, Luvhöa, Lortsetra, Kvilten, Drevsjö och tillbaks till Femundsenden.

Parkerar nära Femundsenden

Efter Kvilten blir det grusväg uppför fjället

Håll höger, till vänster kommer man tillbaka...

I fjällbjörksskogen ser man snön...

Närmar sig kalfjället

Ännu en liten backe väntar

Rejält med snö...

Ända upp ska vi...

Det värsta avklarat!

Ser tillbaka på backkrönet med 14 procent

Naturligtvis är Sölen med!

Se norr mot fjällen där hemma

Skön flow nedför!

Svänger ned mot Lortsetra

Först fin grusväg nedför

Sedan blir det knepigare ett stund

8 Responses

 1. avatar johan lindblå skriver:

  Ser riktigt fint ut. Är jäkligt sugen på att köra rittet. Måste dock få mer backträning i kroppen först och flera långturer. 🙂

  • avatar Pastis skriver:

   Backträning är nog inte dumt. 😉 Jag som mest åkt landsväg märker att MTB är bra mycket jobbigare då man nästan aldrig får vila. På landsväg kan man spara krafter på ett helt annat sätt än på sugande grusvägar och sega stigar. Kul och bra träning! 🙂

 2. avatar johan lindblå skriver:

  Ja det är stor skillnad på mtb och landsväg, skön kombination att träna båda. Hörde en undersökning som visade att mtb cyklister var uthålligare eller om det var att dom i snitt har hörevo2max än landsvägare. Beror väl mycket på att det blir naturlig intervallträning. Körde orsa bajken idag. 2,5 mil mtb, riktigt rolig bana, kan rekommendera att köra nästa år 🙂

 3. avatar johan lindblå skriver:

  Högre vo2max skulle det vara. Telefonen vill inte som jag vill 🙂

 4. avatar Jonas skriver:

  Läser om krav på licens på deras hemsida. Löser man det på plats eller hur funkar det och vad kostar det för en svensk motionär?

  • avatar Pastis skriver:

   Hej! Det behövs ingen licens för icke norskar i motionsklasser. Fyll i att du har en licens i anmälan på webben så du inte behöver betala 150 nok (det är bara för att lura formuläret på webben). När man hämtar ut nummerlappen fick man förra året skriva på ett papper att man som utlänning åker på egen risk om man inte har licens.

   I årets Trysilritt behövde man inte ens göra det.

 5. avatar Jonas skriver:

  Kanon, då blir det deltagande om vi är friska. Höres.

  • avatar Pastis skriver:

   Kul! Hoppas på bra väder i år. Förra året var det väl blött, speciellt i stigpartierna där man är som sämst. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.