Fixa en ”kraschad” Shimano Di2 bakväxel

Igår slutade min relativt nya elektroniska bakväxel (Shimano Ultegra Di2 RD-R8050-GS) fungera på racercykeln precis vid gränsen när vi var på väg hem från en cykeltur till/från Elgå. Bakväxeln lade sig automatiskt på minsta kassetten och det gick inte att växla med den. Tänkte att nu är det kört och det blir att byta ut den. Kunde dock rulla hem till Ollarsliden och började googla om felet.

Det visar sig att det finns något som heter ”Shimano Di2 crash recovery mode” eller på svenska ”Shimano Di2 kraschåterställningsläge”. Det inträffar när bakväxeln tror man kraschat eller slagit i något med bakväxeln. Då skyddar sig bakväxeln och ställer sig i ett läge så man inte kan växla och får istället kontrollera att växeln är rak och inte fått sig en så hård smäll att den är sned/av eller att växelörat är snett. Hade förmodligen slagit i en järnstolpe vid färisten vid gränsen!

Återställningen är simpel. Växla först upp framdrevet till största skivan, sedan håller man in knappen på kopplingsboxen i 5 sekunder tills den röda lampan börjar blicka. Då vevar man rund tramporna för hand och då börjar bakväxeln automatiskt växla och går igenom hela kassetten och kontrollera att allt är okej. Efter det så var min bakväxeln okej igen och jag kan cykla och använda den som vanligt! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *